|

چگونه با جت لگ مقابله کنیم؟

چگونه با جت لگ مقابله کنیم؟

جت لگ یا پرواز زدگی حالتی است که در آن به علت اختلاف ساعت مبدا و مقصد تنظیم خواب و فعالیت‌های بدن فرد پس از یک پرواز طولانی به هم می‌ریزد. در واقع این یک اتفاق کاملا طبیعی است اما با رعایت چند نکته ساده می‌توان از تشدید آن جلوگیری کرد.

آیا مسیر سفر اهمیت دارد؟

بله. برای مثال در آمریکا مسافران به سمت شمال یا جنوب در یک منطقه زمانی به طور معمول کم‌ترین مشکل را تجربه می‌کنند زیرا زمان آن همیشه همانند مکانی است که پرواز آغاز می‌شود. این مسافران ممکن است که خسته باشند، اما این خستگی معمولا به دلیل بودن در یک هواپیما برای مدت‌زمان طولانی یا تفاوت آب و هوا، فرهنگ و رژیم غذایی در مقصد می‌باشد. تفاوت زمانی در اینجا نقشی ندارد.

مسافرانی که به سمت شرق پرواز می‌کنند با مشکلات بیشتری مواجه می‌شوند چون زمان بیشتری را در هواپیما هستند. برای مثال، پرواز واشنگتن به دبی، حدود هشت ساعت طول می‌کشد و غذا، خواب، عادت‌های غذایی و کارهای روزمره همگی هشت ساعت به جلو هل داده می‌شوند.

مسافرانی که به سمت غرب پرواز می‌کنند معمولا در مقایسه با شرق زمان بیشتری دارند با این حال آن‌ها نیز علایم جت لگ را دارند چون هنوز با برنامه زمانی جدید سازگار نشده‌اند.

 

آیا شدت علایم جت لگ تغییر می‌کند؟

هر چند دلیل اصلی جت لگ تغییر منطقه زمانی است اما باز هم دلایلی وجود دارد که این علایم را تشدید یا طولانی‌تر می‌کند. این دلایل عبارتند از:

سفر به بیش از دو منطقه زمانی: اغلب افراد می‌توانند به سرعت خود را با یک یا دو منطقه زمانی تطبیق دهند. اما همینطور که تعداد این مناطق افزایش پیدا کند بروز این علایم نیز بیشتر می شود.

مسیر پرواز: هر چقدر مسیر پرواز طولانی‌تر باشد زمان بیشتری از افراد گرفته می‌شود و بدن آن‌ها خسته‌تر می‌شود و در نتیجه علایم جت لگ نیز تشدید می‌شود.

افراد مسن دیرتر با منطقه جدید سازگار می‌شوند.

پروازهای مکرر: خلبان، خدمه پرواز و مسافرانی که به طور مداوم در حال جابجایی هستند و مناطق زمانی مختلفی را تجربه می‌کنند ممکن است دیرتر با برنامه زمانی جدید سازگار شوند.

کم خوابی و استرس قبل از سفر موجب تشدید علایم جت لگ خواهد شد.

شرایط پرواز: یک نواختی سفر، سکون، نشستن در جای تنگ، غذای هواپیما، ارتفاع و فشار می‌تواند بر بروز این علایم تاثیر بگذارد.

 

آیا درمانی برای جت لگ وجود دارد؟

راه‌های متعددی وجود دارند که می‌توانند به جلوگیری از جت لگ و بهبود علایم آن کمک کنند. 

 

با پزشک مشورت کنید

اگر دارای شرایط پزشکی خاص مانند دیابت یا بیماری‌های قلبی هستید بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا برای مقابله با علایم جت لگ با استفاده از برنامه ریزی یا تجویز دارو به شما کمک کند.

 

برنامه خود را تغییر دهید

اگر قصد یک مسافرت طولانی مدت را دارید سعی کنید از چند هفته قبل برنامه روزمره خود را با شرایط زمانی مقصد خود تطبیق دهید در این صورت هنگام ورود به مقصد جدید بدن شما سریع‌تر با محیط جدید سازگار می‌شود. 

 

آب بنوشید

سعی کنید مقدار زیادی آب بنوشید مخصوصا هنگام پرواز تا اثرات جو خشک داخل هواپیما خنثی شود.

 

در هواپیما تحرک داشته باشید

همین طور که روی صندلی نشسته‌اید پاهایتان را تکان دهید زانوهایتان را خم و راست کنید و هر دو ساعت یک بار از سر جایتان بلند شوید.

 

لباس و کفش مناسب بپوشید و از ماسک خواب استفاده کنید

اگر یک سفر طولانی در پیش دارید لباس و کفش راحت بپوشید. لباس‌های تنگ قطعا در این سفر شما را اذیت خواهند کرد. همچنین برای انتخاب لباس به آب و هوای مقصد سفر خود توجه کنید. در صورتیکه نور و صدا شما را اذیت می‌کند از ماسک خواب و گوش بند استفاده نمایید. 

 

برنامه خود را به وقت محلی تنظیم کنید

در طول روز بدن خود را با استفاده از پیاده‌روی یا نشستن در کافه‌های رو باز در معرض نور خورشید قرار دهید. نور خورشید به هیپوتالاموس شما کمک می‌کند تا تولید ملاتونین در طول روز را کاهش دهد و در نتیجه فرآیند تنظیم مجدد ساعت داخلی بدن شما را آغاز کند.

 

آیا دارویی برای جلوگیری از جت لگ وجود دارد؟

هیچ دارویی برای جت لگ وجود ندارد و تنها دارویی که می توانید استفاده کنید خواب آورهایی هستند که می‌توانند به شما کمک کنند خواب راحت‌تری داشته باشید.

 

نقش ملاتونین در جت لگ چیست؟

ملاتونین هورمونی است که نقشی کلیدی در ریتم بدن و جت لگ دارد. بعد از غروب خورشید چشم‌ها تاریکی را درک می‌کنند و هیپوتالاموس را برای آزادسازی ملاتونین آگاه می‌کنند. بالعکس، وقتی چشم‌ها نور خورشید را دریافت می‌کنند، به هیپوتالاموس می‌گویند که تولید ملاتونین را نگه دارد. با این حال، هیپوتالاموس نمی‌تواند برنامه خود را به سرعت تطبیق دهد و چند روز طول می‌کشد. مصرف داروی ملاتونین برای کسانی که دچار پرواززدگی شده‌اند و بدن‌شان تصور می‌کند در یک منطقه‌ی زمانیِ روز هنگام قرار دارند، می‌تواند سودمند باشد. برای مصرف ملاتونین حتما باید با پزشک مشورت کنید. لازم به ذکر است که فقط افراد بزرگسال می‌توانند از ملاتونین مصرف کنند.

ارسال نظر