|

رییس سازمان هواپیمایی کشوری با اشاره به استفاده از توان داخلی برای تامین برخی از قطعات اولویت‌دار هواپیما گفت: اجازه نمی‌دهیم فعالیت صنعت هوانوردی متوقف شود.

تامین قطعات مورد نیاز هواپیماها با استفاده از توان داخلی/ هدف گذاری سازمان هواپیمایی کشوری سرپا نگه داشتن صنعت هوانوردی است

تامین قطعات مورد نیاز هواپیماها با استفاده از توان داخلی/ هدف گذاری سازمان هواپیمایی کشوری سرپا نگه داشتن صنعت هوانوردی است

به کلیه سازندگان قطعه در کشور چه کسانی که به صنعت وابسته هستند و چه کسانی که در داخل صنعت حضور دارند و تعدادشان بسیار زیاد است نیاز است تا بتوانند نیاز صنعت را برطرف کنند.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «کن نیوز»، علی عابدزاده، رییس سازمان هواپیمایی کشوری در حاشیه بازدید از اولین نمایشگاه فرصت‌های طراحی و ساخت قطعات هوانوردی، در جمع خبرنگاران با شاره به اینکه امروز دست اندرکاران صنعت حمل و نقل هوایی کشور در بخش های مختلف ابتکاری به خرج داده و این نمایشگاه را برقرار کرده تا بتوانند نیازهای خود را به خصوص شرکت های سازنده و مهندسان ارائه دهند و البته تفاوت این نمایشگاه با نمایشگاه های دیگر آن است عرضه نیازهای صنعت هواپیمایی کشور است تا شرکت های سازنده برای مشارکت در ساخت این قطعات مورد نیاز ترغیب شوند.

عابدزاده ادامه داد: به کلیه سازندگان قطعه در کشور چه کسانی که به صنعت وابسته هستند و چه کسانی که در داخل صنعت حضور دارند و تعدادشان بسیار زیاد است نیاز است تا بتوانند نیاز صنعت را برطرف کنند.

وی در خصوص قطعات مورد نیاز صنعت هوانوردی کشور نیز تصریح کرد: این قطعات اولویت بندی‌های متفاوتی دارد. آنچه شما اکنون روی میزهای این نمایشگاه مشاهده می‌کنید، جزو اولویت‌های اول است. یعنی ما برای آنکه بتوانیم عملیات پرواز را به صورت ایمن انجام دهیم، به این ابزار و امکاناتی که در حال حاضر در این نمایشگاه مشاهده می کنید به عنوان امکانات اولیه نیاز داریم. البته به قطعات و امکانات بیشتری نیز تیاز داریم که البته تکتولوژی پیچدیده تری دارند که آنها هم در آینده نزدیک به تمایش گذاشته شده و انشاءلله با توانمندی که در داخل صنعت هوانوردی کشور وجود دارد می توانیم مشکلات صنعت هوانوردی را حل کنیم.

رییس سازمان هواپیمایی کشوری توضبح داد: در حال حاضر کلیه قطعات مورد نیاز هواپیماهایی که در کشور به صورت تجاری پرواز می‌کنند، یعنی انواع هواپیمای بویینگ، ایرباس، فوکر، و ای‌تی‌آر در این نمایشگاه وجود دارد.

هواپیما بدهند می گیریم نخواستند مانند گذشته صنعت را اداره خواهیم کرد

عابدازه در خصوص قراردادهای هواپیما با توجه به بازگشت تحریم ها نیز گفت: هدف گذاری ما این است که اجازه توقف فعالیت صنعت هوانوردی را ندهیم. تصمیمات مراجع مختلف درون آمریکا برای ما اهمیتی ندارد. اگر هواپیما به ایران تحویل دهند، از آن استفاده می‌کنیم، و اگر تحویل ندهند، به همان روشی که پیش از این صنعت هوانوردی را اداره می‌کردیم، اداره می‌کنیم.

وی ادامه داد: نمی گذاریم سیاست های خصمانه آمریکا علیه ملت ایران به نتیجه برسد. اولین اولویت این است که هواپیماهایی که در اختیار داریم و در استفاده از آن‌ها تجربه داریم را مورد استفاده قرار دهیم.

عابدزاده در خصوص اجاره هواپیما به جای هواپیماهای خریداری شده ای که تحویل داده نشدند نیز تصریح کرد: نخستین اولویت ما استفاده از امکانات هواپیماهایی که در حال حاضر در اختیار داریم است . مسلما سیاست هایی که سازمان هواپیمایی کشوری از سال های گذشته تا امروز ادامه در جهت تقویت این صنعت بوده است. امروز بیش از 70 درصد جابه جایی ها توسط بخش خصوصی انجام می شود، ما امیدواریم در سال های آینده این رقم به 00 درصد برسد و ما از حضور بخش خصوصی حمایت می کنیم و ما مطمئنیم که بخش خصوصی می تواند مانند گذشته از سد مشکلات عبور کند.

سازمان هواپیمایی کشوری درباره خرید هواپیما مذاکره نمی کند

رییس سازمان هواپیمایی کشوری در پاسخ به این سوال که آیا سازمان هواپیمایی کشوری در خصوص خرید هواپیماهای سوخو مذاکراتی را با روس ها انجام داده است یا خیر نیز گفت: ما در سازمان هواپیمایی کشوری برای خرید هواپیما با جایی مذاکره نمی کنیم در واقع بهره برداران هواپیما و کسانی که از این هواپیماها استفاده می کنند در رابطه با خرید این هواپیماها یا شرکت های سازنده مذاکره می کنند اما ما در سازمان هواپیمایی کشوری از هر ایرلاین و شرکتی که یا کشورهای دیگر در رابطه با خرید هواپیما مذاکره کند حمایت می کنیم.

ارسال نظر