هر هواپیما به چه میزان فاصله برای تیک آف نیاز دارد؟

در ابتدا باید به این موضوع اشاره شود که هر هواپیما برای انجام تیک آف و بلند شدن باید مسیری را طی کند که به این مسیر، فاصله تیک آف می گویند.
البته لازم تا این موضوع نیز در نظر گرفته شود که همه هواپیماها برای برخاستن یک فاصله مشخص را طی نمی کنند به همین دلیل نمی توان دقیق اعلام کرد که فاصله تیک آف برای هواپیماها چقدر است زیرا طول این فاصله به نوع هواپیما بستگی دارد. به عنوان مثال فاصله تیک آف برای هواپیماهای تجاری مسیری در حدود 2 تا 3 کیلومتر است در حالی که طول این مسیر برای هواپیماهای کوچک حدود 1 کیلومتر است.
از سویی فاصله تیک آف یک هواپیما به به عوامل مهمی از جمله نوع هواپیما و موتور آن، میزان نیروی استفاده شده برای انجام تیک آف، وزن هواپیما، تنظیمات FLAP، شرایط باند هواپیما، دما و چگالی هوا بستگی دارد. که در ادادمه به توضیح هر کدام از این عوامل می پردازیم:
1) نوع هواپیما: به عنوان مثال در صورتی که نوع هواپیما کوچک باشد (مانند سسنا 172) این نوع از هواپیماها می توانند با طی مسیر یک کیلومتری تیک آف کنند. در صورتی که هواپیماهای پهن پیکر (مانند بویینگ 747) به مسیری در حدود 3 کیلومتر برای تیک آف نیاز دارند.
2)قدرت موتور: هواپیماها همیشه برای انجام تیک آف از 100 درصد قدرت موتور خود استفاده نمی کنند زیرا استفاده کامل از نیروی موتور هواپیما می تواند منجر به ایجاد ساییدگی در موتور آن شود. در واقع تمامی هواپیماها با استفاده از 90 تا 98 درصد قدرت موتور خود ( بسته به دمای هوا در خارج از آن) برای تیک آف استفاده می کنند.
3) وزن هواپیما: عامل مهم دیگری که در تعیین مسیر یا فاصله تیک آف هواپیماها موثر است وزن آن هواپیماست. در واقع تمامی هواپیماها وزن مشخصی برای انجام تیک آف خود دارند به طوری که هواپیما بتوانند مسیر طولانی تر و با شتاب بیشتری را بری تیک آف طی کند.
4) دما و چگالی هوا: هر هواپیما برای تیک به نیروی کافی برای غلبه بر چگالی هوا در هنگام برخاستن و ارتفاع گرفتن نیاز دارد. در واقع می توان گفت نیروی محرکه یک هواپیما در هنگام تیک آف به میزان چگالی هوا بستگی دارد. از سوی دیگر میزان دمای هواپیما نیز بر طول مسیری تیک آف هواپیما تاثیر می گذارد؛ به همین خاطر لازم است تا هواپیما برای برخاستن طول مسیر تیک آف را سرعت بیشتری طی کند.
5) شرایط باند پرواز: در صورتی که باند پرواز صاف نبود و پستی و بلندی داشته باشد اصطکاک زیادی در هنگام تیک آف ایجاد کرده و شتاب هواپیما را کاهش داده و در نتیجه فاصله تیک آف را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد به طوری که هواپیما باید مسیر طولانی تری را برای ٠برخاستن طی کند.
6) تنظیمات FLAP: از آنجایی که FLAPها برای کمک به افزایش نیروی هواپیما در هنگام برخاستن بر روی بال ها تعبیه شده اند در واقع FLAP ها نیروی لازم برای تیک آف هواپیما در سرعت کم را فراهم می کنند. البته لازم است که FLAP ها درست تنظیم شده باشند در این صورت هواپیما می تواند در مسیر کوتاه تری، تیک آف کند.منبع:https://www.quora.com
ارسال نظر