چرا هواپیما را از جنس جعبه سیاه نمی سازند تا در صورت سقوط آسیب کمتری ببیند؟
کن نیوز- آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که چرا هواپیما را از جنس فولاد که به مراتب از آلومینیوم سخت تر هست نمی سازند؟
فرض کنید هواپیمایی را با بدنه فولادی طراحی کنند و بسازند. بدیهی هست که این بدنه چندین و جند برابر سنگین خواهد شد و برای اینکه نیروی رانش موتور ها بتواند، نیروی بالابر کافی برای بلند شدن این هواپیما را ایجاد کند باید موتور به اندازه یک ساختمان ۳ یا ۴ طبقه روی این هواپیما نصب شود.
از طرفی هزینه تعمیر و نگهداری این موتور به قدری سرسام آور خواهد شد که ایرلاین ها همه درامد خود را باید صرف این هواپیما کنند.
فرض کنید هواپیما در شرایط یک سقوط وحشتناک قرار گیرد. هواپیما با سرعت بسیار زیاد مثلا ۱۱۰۰ کیلومتر بر ساعت که معادل ۳۰۶ متر بر ثانیه هست در حال نزدیک شدن به زمین است و با زمین برخورد میکند. جنس هواپیما خیلی ایده آل است ولی بعد از برخورد یک اندازه حرکت (حاصل ضرب جرم در سرعت) به هواپیما و متعاقب آن به مسافران وارد میشود که چون جنس هواپیما فولاد است و جرم بسیار بزرگی از نظر عددی دارد، این اندازه حرکت عددی می شود که هر انسانی را در دم از پا در خواهد آورد و ضربه ای به مراتب مهلکتر از هواپیمای آلومینیومی در انتظار سرنشینان خواهد بود.
بنابر این جنس آلومینیومی هواپیما باعث می شود که علاوه بر اینکه جرم آن کوچکتر و ضربه کمتر خواهد بود؛ مقداری از انرژی ضربه هم صرف تکه تکه شدن هواپیما و مچاله شدن آن شود و به مسافران ضربه کمتری وارد آید. هرچند که معمولا همان مقدار ضربه نیز اجازه نمی دهد کسی جان سالم به در ببرد.
دقت داشته باشید که سازه هواپیما طوری طراحی می شود که به محض برخورد به چهار تکه تقسیم شود. دم هواپیما، بالها و قسمتی در پشت کابین خلبان با برخورد به زمین معمولا جدا می شود تا ضربه ناشی از سقوط و انتقال آن را به مسافران طبق قانون سوم نیوتن کاهش دهد. در یک سانحه هوایی با اشتباه خلبان خطوط هوایی ترکیه (ترکیش) یک بوئینگ ۷۳۷ با اشتباه خلبان در عدم دقت به ارتفاع هواپیما قبل از رسیدن به باند سقوط کرده و به شدت به زمین برخورد می کند. هواپیما از جاهایی که گفتم به چند قسمت تقسیم میشه و همین باعث میشه عده ای از این سانحه جان سالم به در ببرند.
ارسال نظر